Elää ja palaa

Elää ja palaa  on elämänmakuinen ja väkevä dokumenttielokuva jonka päähenkilöitä ovat romanisisarukset Mirella ja Benjamin. Elokuva kertoo nuoruudesta, identiteetin etsimisestä ja oman tien löytämisestä.

ELÄÄ JA PALAA alkaa joulusta ja päättyy jouluun. Elokuvan alussa Mirellan elämässä ei ole suuntaa, hän elää öisin ja nukkuu päivisin. Benjamin uhataan tappaa sen takia, että hän ei taivu perinteisen romanimiehen rooliin. Vuoden aikana ehtii tapahtua paljon ja päähenkilömme tapaavat monenlaisia ihmisiä, jotka yrittävät auttaa nuoria itsenäisen elämän alkuun. Omien valintojen tekeminen on kuitenkin vaikeaa, lapsuuden synkät muistot nousevat pintaan, eikä oma äitikään päästä helpolla. Kaikesta huolimatta ilo ja toivo löytyvät lähimmäisenrakkaudesta ja välittämisestä. ELÄÄ JA PALAA -elokuva taistelee sen puolesta, että jokaisella on oikeus kuunnella omaa sydäntään ja toteuttaa itseään.

You Live and Burn

You Live and Burn is a gritty and powerful documentary film about two Roma siblings on the verge of adulthood. The film is a story about the search one’s identity and about finding one’s path in life.

For the main characters of the film, Mirella and Benjamin, Romani culture represents shackles that prevent them from getting on with their lives. These two young people question the rules and regulations that the mother of the family still swears by.

YOU LIVE AND BURN begins at Christmas and ends at Christmas. In the beginning of the film, Mirella’s life has no direction; she lives by night and sleeps by day. Benjamin receives death threats because he is homosexual and will not accept the traditional role of a male Roma.
A lot happens during the year, and our protagonists meet different kinds of people who try to help them start an independent life. However, making their own decisions is hard; grim childhood memories surface and even their own mother gives them a hard time. Still, joy and hope can be found in neighbourly love and caring for one another.

YOU LIVE AND BURN fights for the right to listen to one’s heart and for the right of expression.