Karkoketut

Karkotetut on värikäs seurantadokumentti lähiönuorten selviytymis-kamppailusta. Dokumentissa seurataan kahden, Itä-Helsingin lähiössä asuvan perheen ilon ja surun täyteistä elämää vajaan vuoden ajan. Dokumentissa ovat huomion kohteena nuorten syrjäytyminen ja siihen liittyvät ongelmat.

Timi, kolmekymppinen romani, on perustanut lähiön nuoria varten monikulttuurisen salibandy -joukkueen, jonka tarkoituksena on pitää nuoret poissa kadulta. Dokumentissa seurataan Timin vaikeata työtä nuorten parissa. Elokuvan päähenkilöt Krisse ja Ville pelaavat joukkueessa. Krissen ja Villen perheitä yhdistävät toisiinsa ystävyys ja onnettomuuksista pahin – väkivaltainen kuolema.

Elokuvan tapahtumapaikka Vesala on Helsingin metron päätepysäkki idässä, se on 1970-80 -luvuilla rakennettu lähiö metsän keskellä. Yli puolet asunnoista on kaupungin vuokrataloja.

Itä-Helsingin lähiöissä kohtaavat toisensa korkea työttömyys, (entisen?) hyvinvointiyhteiskunnan väliinputoajat ja meille uudet, vieraat kulttuurit. Tähän asti väestöryhmien rinnakkaiselo on ollut suhteellisen rauhallista – on kuitenkin mahdollista, että jos lähiöiden surkeat työttömyysluvut eivät parane ja köyhyys syvenee, jonain päivänä syntyy konflikteja ja meitä odottaa aikapommi.

Suomalainen yhteiskunta elää kriittisiä aikoja, olemme luopumassa pohjoismaisesta hyvinvointivaltion mallista ja kukaan ei oikein tunnu tietävän mihin olemme menossa. Yli 10 % suomalaisista on työttömänä ja kansalaisten perusturvaa ollaan heikentämässä. Suomesta on jälleen tulossa luokkayhteiskunta, kuilu köyhien ja varakkaiden välillä syvenee. Nuoret ovat se ryhmä johon yhteiskunnalliset muutokset lopulta heijastuvat.

”Täytys ruveta pikkuhiljaa aattelee mitä tekee. Ois iha hyvä ku pääsis pois täältä, niin sillai rauhottus vähä itekki. On halunnu mennä vaa sillee, ku näkee, et kaveritki menee, ku ei oo mitään tekemistä ja kaikki menee poskelleen. Vaikkei itsekään vaikuttas niihin asioihin, nii kaikki vaa tuntuu menevän poskelleen.”
Krisse, 22-vuotias romani Itä-Helsingistä

The Banished

The Banished is a colourful documentary about the struggle for survival of neighbourhood youth in Helsinki over a period of one year. In an attempt to keep the youngsters in Vesala off the streets, Timi, a 30 year-old gypsy, has founded a multicultural indoor bandy team. The main characters of the film, Krisse and Ville, both play on the team. Krisse’s and Ville’s families are joined together by friendship and a common lifestyle: clashes with the police and alienation from the society.